2010. feb 23.

Szóval a színek energiája

írta: szinvirag
Szóval a színek energiája

Már több ezer éve „tudjuk”, hogy a színekben rejtett energia van. Őseink számára természetes volt, hogy gyógyító erőt tulajdonítottak a színeknek és használták is azokat. Egyiptomban például színtermeket alakítottak ki templomaikban, ahol a fény és szín hatásait vizsgálták és ahová gyógyulni jártak az emberek. Kínában az öt elem tana szerves részeként az emberek életük minden területén hasznosították a színek erejét: a térrendezésben, öltözködésben, gyógyászatban, művészetben, táplálkozásban egyaránt, hiszen saját egyedi rezgésükre hatással van a környezet - és benne a színek, formák, anyagok, szimbólumok stb. – rezgése. A kölcsönhatások eredménye lehet erősítő vagy gyengítő is az energia áramlásának minőségétől, irányától, sebességétől függően. Minden kultúrában megvan a szimbolikája a színeknek, ami egyértelműen arra vezethető vissza, hogy régen valóban benne volt a köztudatban, sőt az etikettben is, hogy melyik szín mire való, mit jelképez. Minden nép kialakította saját színrendszerét, de az alap egyetemes! Természetesen ma komoly kutatásokat kell ahhoz végezni, hogy tudósaink írott, tudományos bizonyítékokkal is alátámaszthassák a tényt, miszerint a színeknek, melyek a fény alkotóelemei, hatása van az emberi életre. Sőt mi több, oda-vissza hatásról beszélünk, mert mi magunk is bocsátunk ki (szín)energiát. Mivel ma már műszerrel mérhető a rezonancia, hihetünk is az ősi tudásban. :)

Még jó, hogy az ember szépség iránti vonzalma soha nem lankadt, így a művészet fenntarthatta a színhasználat magjait… .
És még szerencse, hogy manapság trendi a lakberendezés és a wellness, mert a lakberendezőnek elhiszi mindenki, hogy a sárga meleg, élénkítő szín, a kék meg nyugtató, a wellness szállodákban a színterápiás kabin ajtajára pedig jó esetben ki van függesztve, hogy melyik szín mire jó … az más kérdés, hogy a kabinlátogatás után már nem feltétlenül lesz bizodalmunk a színterápia hatásában, hisz nem biztos, hogy annyi ideig, olyan sebességgel és abban a sorrendben hat, ahogy az ott élvezhető, de legalább informálják a nagyközönséget, amire csak ragad valami…
 
 
Természetesen köszönet a pszichológiának is, hogy komolyan vette a színek hangulatra, érzelmekre, koncentrációs képességre gyakorolt hatását és ma már külön tudományág a színpszichológia.
 
Szóval a színek elektromágneses rezgésükkel - hullámhosszukkal és frekvenciájukkal - jelentős befolyást gyakorolnak ránk. Akár figyelünk rájuk, akár nem, hatással vannak ránk és ismét a gyógymódok között a színterápia több módja és a művészetterápia is.

 

Szólj hozzá

színek energia