2010. már 02.

Ha már energia... akkor csokoládé

írta: szinvirag
Ha már energia... akkor csokoládé

Ha már az energiáról és életünk megszinesítéséről van szó, akkor előkelő helyen írnék a csokoládéról: életem első publikációja a www.szakitas.hu-n olvasható (csokis receptekkel együtt) és most már itt is.

 „A csokoládé nem butít és nem dönt romba. Nem tesz képtelenné arra, hogy bonyolult gépeket kezelj.” – Linda Henly
 
Igen, ilyenkor szabad és kell is a csoki, hiszen ideális búfeledtető szer!
Jótékonyan hat érzelmeinkre, kedélyállapotunkra. Megfelelő adagolásban (nem túladagolásban!) valóban gyógyító hatású testnek és léleknek is.
Ismert antidepresszáns és élénkítő hatása a benne lévő teobrominnak, koffeinnek, valamint egy feniletilamin nevű anyagnak köszönhető. Ez az anyag az endorfinok közé tartozik, így javítja a hangulatot, pozitív energiákat szabadít fel az emberben… a finom, olvadós édesség fogyasztásának eredménye tehát a jókedvű, derűlátó lelkes csokimajszoló. Éppen ezért a csokievés ösztönös „öngyógyítási” módszer lelki megrázkódtatások idején.
 
A 17. századi francia orvosok úgy hitték, a csokoládé segít a krónikus betegségeken és az összetört szíveken.
 
Már a 4. században gyógyszerként használták a csokoládét: energianövelőként és gyógybalzsamként alkalmazták a kakaót, a kakaóvajat pedig sebek gyógyítására ajánlották.
A valódi kakaó és csokoládé ma is egészséges élelem – stresszoldó, élénkítő és boldogító hatása mellett testünkben is kifejti hatását, hiszen többek között tartalmaz magnéziumot, kalciumot, vasat, rezet, karotint, E-vitamint és niacint (B3-vitamint) is, melyek számos élettani folyamatban játszanak szerepet, mint például az idegrendszer, a szív-és érrendszer, valamint az immunrendszer zavartalan működésében, a csontnövekedés folyamatában, a benne lévő teobromin pedig gyomornyugtató hatással is rendelkezik.
A csokoládé telített zsírokat tartalmaz, így a benne lévő sztearinsav növeli a „jó” koleszterin, azaz a HDL szintjét, mely a szív- és érrendszerre van pozitív hatással, csakúgy, mint a flavonoid-vegyületek.
Természetesen antioxidáns hatásáról sem feledkezhetünk meg fizikai és lelki síkon sem, hisz amikor boldogabbak vagyunk, nő az ellenállóképességünk is!
 
A csokoládé tehát egészséges! Persze a csokis édességek tele vannak szénhidráttal és zsírral, azonban elég arra odafigyelni, hogy nem maga a csoki, inkább a tejszínhabos, zsíros és cukros adalékok azok, amik hízlalnak. Az igazi csoki szükséges és imádnivaló! Egyébként 100 gramm étcsokoládéban körülbelül annyi kalória van, mint egy adag (200 gramm) sültkrumpliban (kb. 500).
 
 „A csokoládé bukást, boldogságot, élvezetet, szeretetet, extázist, fantáziát jelent… a csokoládé gonosszá, bűnössé, alávalóvá, egészségessé, sikeressé és boldoggá tesz.” – Elaine Sherman
 
 
Kinek köszönhetjük mindezt?
A Theobroma, azaz az “istenek eledele”, találó név, ugyanis magjából készült a mexikói indiánok ősi itala, a sokoatl. Az őrölt magokat kukoricaliszttel és vízzel keverték össze. A maják keserű kakaóitalát az aztékok mézzel és egy orchideák csoportjába tartozó növény termésével, a vaníliával ízesítették és energia adó, gyógyító italként fogyasztották. Ez volt az első csokoládéital a világon. A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, majd Amerika felfedezésével és a spanyolok közvetítésével Európába.

 

Szólj hozzá

csokoládé energia